📦Fragt 39 kr (Fri Fragt på ordrer over 400 kr ) - 📞 Kundeservice: 70707749 info@ziito.dk - 🔗 10 års garanti

Linolie vægmaling

 

Testet gennem generationer

Linoile maling har været brugt i skandinavien siden det 18 århundred. Oprindeligt blev kun meget værdifulde bygninger, som kirker og slotte, malet med linolie maling. Ikke kun som vægmaling, men også på interiør og møbler, døre, vinduer og sågar som gulvmaling.

 

Kun de bedste råmaterialer

Linolie vægmalingen er lavet af koldpresset linolie og kogt linolie, som mixet med farvepigment. Folk har ofte den opfattelse at oli-maling har en stærk lugt af kemi - linolie maling indeholder dog ingen kemi og dufter skønt af hørfrø-olie. Du kan nærmeste dufte hvor godt malingen er for dine vægge. Linolie vægmalingen indeholder ingen plastik eller alkyd, som de fleste moderne vægmalinger.

 

 

Når moderne malingfabrikanter forsøger at håndtere et organisk levende materiale som linolie, efter de samme produktionsprincipper, der anvendes til fremstilling af billige kemiske baserede maling, er resultaterne ofte skuffende. I løbet af de sidste 50 år har den håndfuld malingsvirksomheder, der er blevet dominerende i branchen, i stedet foretrukket at skubbe Alkyd og Acryl, vandbaserede (plastiske) maling ud til forbrugerne.

 

Industrien har udviklet en meget vellykket reklame- og marketingkampagne bag kemisk-baseret plastmaling. Da malinghandlere i dag normalt er mærkebundne, finder de det vanskeligt at markedsføre alternative produkter som økologisk Linseed Oil Paint. Indtil husejere bliver mere oplyste om farerne for kemisk baserede maling og deres meget begrænsede holdbarhed, og efterspørger organiske opløsningsmiddelfrie maling, vil markedet ikke ændre sig. Det vil Ziito gerne være med til at ændre.

 

 

Historien om Linolie maling

Hvorfor fejler malingen i dag? Mange fagfolk og husejere analyserer den massive mængde information, der findes på internettet og andre steder. Malingsvirksomheder introducerer nye kemiske malingprodukter for at finde en løsning på det enorme problem med malingsfejl. Spørgsmålet bliver gjort mere kompliceret end det skal være. Problemet er malingen og ikke overfladen den er malet på.

 

Petroleumsmaling erstattes i dag med akrylmaling på grund af eliminering af opløsningsmidler (VOC). Akrylmaling på ydersiden af ​​et hus, især et gammelt hus uden en indvendig dampspærre vil lide meget. Malingen vil indkapsle fugt på indersiden af ​​væggene, der starter en forrådelsesporcces i træet fra indersiden. Dette er kernen i problemet. Alle disse moderne akrylmaling kan ikke ånde tilstrækkeligt.

 

Hvad interessant er, at når du forsker i materialer, der blev brugt for 100 år siden, kommer ordet "malingsfejl" sjældent op. Hvorfor? Maling for 100 år siden, før alle de smarte kemisk fremstillede malingprodukter blev introduceret, var udelukket baseret på naturlige råstoffer. Det havde ikke nogen af ​​de problemerne vi ser i dag.

 

 

Sundhedsaspektet

Der er flere forskellige sundheds- og miljømæssige forhold at tage når der skal males indendørs. Desværre har moderne maling en stor koncentration af microplastik, som i første omgang bliver bundet af malingen på væggen. Men over tid vil denne microplastik ende i vores natur og have, og være med til at øge, den i forvejen store, plastik-forurening vi idag oplever.

 

Astama-Allergi Danmark har haft stor fokus på de skadelige konsekvenser af moderne maling. Især indeholde af konserveringsmidlet MI har skabt stor bekymring:

 

“Siden man begyndte at bruge konserveringsmidlet

MI i bl.a. maling tilbage i 2000,

ser vi pludselig, at folk udvikler allergi uden

at have direkte hudkontakt med malingen”

 

“Hos Videncenter for Allergi har men set en

tredobling i antallet af patienter med allergi

over for MI på blot to år. “

 

Hvordan kan afdampning af et stof give kontaktallergi?

Afdampningen af stoffet MI fra maling kan gøre luften så tætpakket med MI-molekyler, at de lægger sig på huden, hvor de kan give dig en luftbåren kontaktallergi – eller på fagsprog en type IV allergi. På samme måde som hvis du havde smurt huden med en creme, du ikke kan tåle. I nymalede rum har der været målt tilstrækkelig høje koncentrationer af MI til at udløse allergi.

 

Hvor stort et problem er det, hvis man får MI-allergi?

Det er stort, fordi MI er så hyppig brugt, og fordi det giver så voldsomme reaktioner. Jeg kender eksempler på nogle, hvor det tog måneder, før de kom sig over det aktuelle eksemudbrud, og allergien er livslang. Nogle mennesker med MIallergi må sågar fraflytte deres lejlighed for en tid, hvis den har været malet med MI-holdig maling. Problemet er, at du både er eksponeret for stoffet via din arbejdsplads, fx hvis du arbejder med MI-holdig maling eller andre MI-holdige produkter, eller arbejder i helt nyrenoverede lokaler, men også i hjemmet gennem din kosmetik, din hårshampoo, andre flydende sæber og rengøringsmidler. 

 

Kan man få luftvejsgener af MI-afdampning?

Den allergiske reaktion man får på huden af MI-afdampning fra maling kaldes en type IV reaktion. Og den ved vi rigtig meget om. En del malere har imidlertid klaget over luftvejsgener og astmatilfælde efter udsættelse for MI, så nu er det også noget forskerne er i gang med at undersøge

 

 

 

Du kan læse mere om Astma-Allergi Danmarks forsking her.

Videncenter for allergi har også skrevet om emnet.